Uzun bir süre önce başladığım, saksafon serüveninin ilk adımı tabi ki saksafonu tanımak oldu. Bu adımda saksafon seçimi önemli bir yer almakta. Genel olarak Saksafon nedir bir inceliyelim.
Bazı kaynaklara göre Antoine joseph amcamızın saksafonun mucidi gibi gösterse de daha detaylı araştırmalarımda şunu gördüm ki, çok ciddi emekler harcamış olsa da, aslen anonim bir müzik aletidir. 1800 lü yıllarda klasik ve ordu müzikleri için kullanıma başlamış olsa da caz müzik üstadları çok daha benimsemiş ve her fırsatta kullanıma sokmuştur. Günümüzde ise jazz, blues, pop, rock, techno hatta bazı ilahilerde bile kullanımını duyabilirsiniz.
Tabi ki Malum o kadar kullanım alanı geniş bir enstrümanın oldukça fazla çeşitleri ve oldukça farklı üreticileri var. “Tamam be ekrem kısa kes edebiyatı!!” dediğinizi duyar gibiyim:)
Şöyle bir saksafon çeşitlerine bakalım:
1. Xaphoon Saksafon
Son yıllarda; bambo kamışı ve saksafon bek’i ile üretilen pocket sax lakabıyla satılan bir saksafondur. Tipi blok flüt’ ü andırsa da sesi hakkında yorumu siz yapın.
2. Soprillo Saksafon
Ebat bakımından xaphoon saksafona yakın bir ebata sahip bir saksafon olsada sesin farkını göz önünde bulundurmamak oldukça zor.
3. Sopranino saksafon
Metal üretimde olan ailenin en küçüklerinden biri olan sopranino, sopranoya oldukça benzemesine rağmen oktav farkı olduğundan sesler farklıdır. Ancak kullanımı Soprano kadar sık değildir.
4. Soprano saksafon
Klarnet’e benzeyen tipi ile saksafon ailesinin en ince sesli en kibar olanıdır ancak saksafon’a ilgisi olmayanların “klarnet bu yaa” demesi kaçınılmaz sondur. Özellikle taşımasının kolay olması nedeniyle ve ara enstrüman görevi görebilmesiyle kullanıcıların merakını cezbediyor. Tabi ki konudan alakasız insanlar için illa saksafon dediğin S formunda olmalı.
5. C – soprano Saksafon
Soprano saksafonu ailesinin do ses çeken türevi.
6. Mezzo – Soprano Saksafon
Soprano ailesinin fa çekeni. 🙂
7. C – Melody Saksafon
8. Saxello Saksafon
Saksello aslında alto türevi bir enstrüman gözlemlerime göre 2 ses eksik ona göre bu sayede daha küçük bir hale gelmiş ses olarak ta göreceksiniz ki oldukça yakın.
9. Alto Saksafon
Sanırım Dünya’da en fazla satışı ve kullanımı olan bu olsa gerek(benim de dahil). Asıl sebep kardeşi soprano ve abisi tenor un seslerine sahip olması (kısmen) tenor un taşımasına göre daha rahat. Oldukça kulak doygunluğu hissi veren alto konuyla alakasız insanların da “ooo saksafon mu çalıyorsun” dedirten S yapısına
10. Tenor saksafon
Aşk şarkılarının vaz geçilmezi olan tenor sesi alto ya oranla biraz daha bass olduğu gibi taşıması kullanımı biraz daha zor bir saksafondur. İlk görüşte boynunun kıvrak yapısı ve daha uzun olmasıyla ayırt edebilirsiniz.
11. Bariton saksafon
Bariton saksafon ses olarak hepsinden daha bass olduğundan genelde tek çalana az rastlanır genellikle ya bir orkestra içinde yada bir gurup enstrümana renk versin diye kullanılır. Bu nedenle ilk olarak bariton ile başlamak çok önerilmez.
12. Bass Saksafon
13. Contrabass saksafon
14. Sub – Contrabass Saksafon
15. Tubax Saksafon
Evet genel olarak 15 çeşitten bahsettim ancak aslen çok daha fazla. Aldığı notaya göre veya yapıldığı malzemeye göre çeşitlendirilmiş ancak üstteki 15 çeşidin türetilmesinden elde edilen çeşitler onlar. Bu nedenle hiç bahsetmeye gerek duymadım.
Yeni başlamayı düşünenler için genelde alto önerilir. Bunun nedeni çok tercih edilen olması ve diğerlerine oranla orta seslerde gezmesi. Tabi ki tercih sizin gördüğünüz üzere enva i çeşit saksafon var.
Makaleyi yazarken anlattığım bir çok saksafonun birlikte olduğu bir düet ile karşılaştım. Sizlerle paylaşmadan geçmek istemedim.
Saksafon çeşitleri ile ilgili umarım fikir sahibi yapabilmişimdir. Soru ve görüşlerinizi yorum olarak yazabilirsiniz..
Son yorumlar